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Question No.1: What should be the scope of the HITS operation? Whether the scope of 

the HITS operator should include both the models as stated under heading “scope of 

HITS operation” in paras 4.5 & 4.6? 

Ans: - The first model presented in the consultation paper is similar to that of an 

MSO.The only difference is that the HITS operator uses a satellite based headend instead 

of a terrestrial headend. Even a terrestrial headend can distribute TV programmes over a 

very large geographical area covering millions of homes.  Such “super headends”can 

distribute TV programmes over a large geographical area employing a nation wide 

optical fibre net work, either in a ring or mesh configuration, with a large number of 

distribution hubs to distribute TV programmes through a net work of regional/local 

headends. These headends employing simpler electronics will be the starting point of a 

regional (statewide) or a local (citywide) cable network. In this emerging scenario, there 

is no difference between a nationwide MSO, or the so called HITS operator. Therefore, 

the first model of HITS which is operationally similar to an all India terrestrial MSO 

should be similarly regulated. The second model, in which the satellite of the HITS 

provider is used only as an infrastructure or a passive network element, should be 

regulated on the lines of the telecom infrastructure provider that is IP category-I, with 

more liberal terms and conditions. 

Question No.2: whether HITS operations should be allowed in C-Band or in Ku Band or 

in both? 

Ans: -The present policy of maintaining a service differentiation between HITS operation 

& DTH by allocating frequency spectrum from two different bands i:e C-bands for HITS 

& Ku-band for DTH should be adhered to. 

Question No.3: Whether a HITS operator should be restricted to offer services only to the 

cable operator? Alternatively, should HITS operator be allowed to serve the end customer 



also directly? If yes, then whether the restriction on DTH to service end customer only 

needs any review? 

Ans: -Yes, to maintain a differentiation between HITS and DTH, the former should not 

be allowed to access customer directly. They should access the customer only through 

local or regional cable operator. There is no need to review the existing policy regarding 

DTH operators serving the customer directly, and not through cable operators. To 

promote competition & to avoid market dominance by horizontally & vertically 

integrated players, DTH operators should not be allowed to enter the HITS market.   

Question No.4: What should be the limit of Foreign Direct Investment (FDI) for HITS 

licenses? Should there be any restriction on the maximum limit on the composite figure 

of FDI and FII? 

Ans: - The FDI limit should not be relaxed only for HITS operation. Govt. should take a 

comprehensive view of all types of TV distribution networks and their coverage areas, 

irrespective of the network platform deployed. Considering the sensitivity of a nation 

wide TV distribution network, the existing limit of 49% should be retained. 

Question No.5: What should be the entry fee and the annual license fee for HITS?  

Ans: - Same as for existing DTH, as both will have all India service area. 

Question No.6: Whether HITS operator should be allowed to uplink from outside India 

also? 

Ans: - The existing guidelines applicable to DTH should be made applicable to HITS, i:e, 

the uplinking earthstation should be located in India. As brought out at para 4.6 of the 

consultation paper, the location of the uplinking earth station in India, will make 

monitoring easier & effective by the licensor. It is also preferable from the security angle. 

Question No.7: If yes, what are the safeguards needed for monitoring the system? What 

are the checks and balances required to be put in place to address the level playing field 

issue with the operator’s uplinking from India? 

Ans: - Question does not arise in view of our answer to Q. No. 6 above. 

Question No.8: Should any interconnection issues be addressed in licensing conditions? 

Ans: - Same as applicable to existing MSOs  

Question No.9: Should spectrum charges be recommended to be done away with for 

HITS service provider? 



Ans: - There is no justification. They should pay on the same basis as DTH operator, 

because of their all India coverage. 

Question No.10: Should there be any cross holding restriction? If yes, please suggest the 

nature and quantum of restrictions.  

Ans: - Same as applicable to a DTH licensee that is not more than 20%. 

Question No.11: Should HITS operator be allowed to offer value added services? 

Question No.12: Whether “must carry/must provide” conditions be imposed on HITS 

operation?  

Question No.13: Whether a stipulated net worth of specified amount be made as an 

eligibility criteria to avoid any non-serious applicant? 

Ans for Q.No.11, 12, 13: - Same as for existing MSOs. HITS operator should be treated 

at par with MSOs as explained in answer to Q.No.1 above. Normally there should be no 

restriction on the value added services which can be derived from a network platform. 
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